Meny

Main
Föreningen
FAQ
 
  Lanen

 

Info
Bilder

Film
Ljud
Musikvideo
Lanarna


  Login
 

Ulan FTP
Ulan Mail
Ulan Gallery
Chatt
Server status

  Mellan lanen
    Motorfilmer
Övrigt
  Guider
    Fläkthastighet
Vattenkylning
Gummivagga
Router + ICQ
Väskdator
  Recensioner
    Logitech Quickcam Pro 4000
Phillips Toucam Pro II

Raidmax Mustang 289 (eng)
 

VattenkylningsGuide

 
Denna guide tar dig igenom hur man installerar ett vattenkylningssystem, med pump, radiator, Cpu-block och Gpu-block.

Inledning

Strävan efter bättre kylning blir bara större och större idag. Med vattenkylning kan man få bra kylning till låg ljudnivå. Här är de delar som användes till systemet.
Danger Den Maze3 [Cpu-block]
Black Ice Xtreme [Radiator]
Swiftech MCW50 [Gpu-block]
Eheim 1048 [Vattenpump]

# Installation av Cpu-block
# Installation av Gpu-block
# Installation av Pump&Radiator

 

# Installation av Cpu-block

Installera *Cpu-blocket först, eftersom det kan vara svårt att komma åt annars, och du måste ta ut moderkortet ur chassit så du kommer åt undersidan av moderkortet.
 
 

Innan du sätter igång med Installationen av cpu-blocket så kan det vara bra att ha några antistat saker för att skydda mot statiskelektricitet. Det är inte nödvändigt att ha sådana saker men det minskar risken att statiskelektricitet uppstår som kan skada komponenterna i din dator.

Jag använder en stor antistatmatta som jag arbetar på och ett antistatarmband som jag har runt handleden. Antistat sakerna ska man koppla till något som är jordat, i mitt fall så kopplade jag fast krokodilklämmorna i ett jordat uttag.
(*Cpu= Processor)

 
 
Innan du börjar med diverse förbehandlingar osv så sätt fast slangarna på cpu-blocket. Detta bör inte böras när blocket sitter fast mot processorn, då finns det risk att kärnan går sönder (kan behövas lite kraft för att få på slangen).
 
 
Ett tips är att fukta lite på insidan av slangen så går den lättare att trä på.
 
 
När du har gjort detta, gör ren processor kärnan med t.ex. Aceton (utan olja) eller någon annan vätska som funkar lika bra. Fukta en trasa med denna vätska och gör ren kärnan. Även om det är en ny processor så kan det vara fingeravtryck eller fettfläckar från fabriken som kan försämra kontaktförmågan med cpu-blocket. Gör även ren Cpu-blocket på samma sätt.
(Moderkort: Epox 8rda+)
 
När du har rengjort kärnan på processorn så smeta ut ett tunt lager av kylpasta över kärnan. Jag rekommenderar Arctic Silver 3 men någon annan kylpasta går också bra. För att få extra bra kontakt så ta en klick på blocket också. Ta sedan en plastpåse och stoppa in handen och smeta sedan ut kylpastan över ytan på blocket med pekfingret i cirkulerande rörelser. Detta gör att det kommer ner kylpasta i de mikroskopiska hålen som finns på blocket. Man kan inte de dom men efter du har smetat klart, torka bort det med en trasa så ser du att kylpastan har färgat blocket lite. Det är den kylpastan som har trängt ner i de mikroskopiska hålen som man ser. Detta ger bättre kontakt med processorn.
 
 
Nu är det dags att börja montera Cpu-blocket. Börja med att sätta fast de fyra stänger som ska hålla blocket på plats.
 
 
Ta en stång (alla delar följer med när man köper blocket), skruva sedan på en mutter så att det är ungefär 8mm är kvar av ena änden. Trä på en plastbricka och stoppa ner stången med mutter och brickan i ett av de fyra monteringshålen runt processorn. Brickan ska vara mellan muttern och moderkortet för att förhindra eventuell kortslutning.
 
 
Det ska ungefär se likadant ut på undersidan av moderkortet, en bricka mot moderkortet och muttern på änden. Det räcker egentligen med att man skruvar åt muttrarna på undersidan med fingrarna, men om man vill för att få det lite stabilare kan man försiktigt dra åt med en tång. Om man vill vara riktigt säker på att det sitter bra så kan man ta en liten klick superlim på muttrarna för att förhindra att de ska gänga upp sig. Klicken ska hamna på stången mellan muttern, i gängorna. Då sitter det bra, men det går att skruva upp igen om man använder en tång om man skulle vilja det.

Om det skulle vara så att det sticker ut för mycket av stången eller att det blev för kort på baksidan så är det bara att justera muttern på ovansidan.
 
 
Då var fästerna för blocket klart.
 
 

Nu är det bara att sänka ner blocket ner i stängerna. In hålet i Cpu-blocket ska vara närmast mot processor armen, då hamnar blockets insprut direkt över processor kärnan. Sedan far vattnet ut ur det andra hålet längst bort i bilden.

Nu trär du först på en plastbricka, sedan en fjäder och en plastbricka till och tillslut tummuttern på alla stänger. Skruva tummuttern så att de kommer kontackt mot plastbrinkan, inte hårt. Tummuttern ska bara ha kontackt med brickan.

Notera att jag har gjort ett litet märke på tummuttern, det är för att se hur mycket jag har skruvat den(läs om detta nedan).

 
 

Det vi ska göra nu är att skruva åt muttern. Att få en jämn fördelning av trycket är viktigt för att få bra kontakt med processorn. Det var därför tummuttern bara skulle ha kontakt med brickan så att alla startar från samma ställe när vi börjar dra åt.

Som jag nämnde så har jag gjort en liten markering på varje mutter för att se när jag har vridit ett varv, det är något som kan vara bra att göra om man vill ha det exakt.

Börja nu dra åt muttrarna. Dra åt dom diagonalt som jag visar på bilden. Ett varv för varje mutter är lättast.

 
 
Sedan tar du nästa diagonala par och skruvar åt. Sedan håller du på så tills fjädern är spänd. Skruva inte ner ända till botten, det ska vara lite spänst av fjädern kvar. Detta ger bra kontakt mot kärnan.
 
 
Ungefär när det ser ut såhär är det bra.
 
 
Då var monteringen av cpu-blocket klart. Nu kan du skruva fast moderkortet i chassit igen.
 

# Installation av Gpu-block

 
Här är delarna som följer med när man köper blocket. Detta block passar både till Nvidia och Radeon. Kortet som används är ett Radeon 9500pro.
 
 
Börja med att ta ut fläktkabeln. Sedan kan du ta du bort sprintarna som håller fast de två pluggarna. Sedan kan du bara ta ut pluggarna så är kylflänsen lös.
 
 
Kylfläns borta.
 
 
Ta sedan och gör ren kärnan med aceton eller annan vätska, som med processorn. Om det skulle sitta mycket kylpasta kvar på kärnan efter borttagning av kylfläns så kan man ta något mjukt verktyg, kanske en plast kniv och försiktigt ta bort det. Om man är fingerfärdig kan man ta en vanlig kniv eller liknande. Smeta sedan ut ett tunt lager av kylpasta. Jag har kletat lite väl mycket men det gör inte så mycket.
 
 
Ge samma behandlig till Gpu-blocket som vi gjorde med Cpu-blocket ovan. Tvätta ren med aceton, ta en klick kylpasta och smeta ut det över ytan på blocket. Torka av med en trasa. Sätt även på slangarna innan montering på kortet.
 
 

Montera sedan kortet med de delar man får med. Har du ett Nvidia kort så väljer du de delarna för fastsättning för Nvidia, har du Radeon använder du delarna för fastsättning för Radeon.

Jag måste dock säga att fastanordningen på blocket kunde ha varit bättre. Helst ska man inte röra blocket när kylpastan har kommit kontakt med kärnan, men detta är nästintill omöjligt. Först måste man sänka ner blocket på plats, sedan försöka hålla fast det medan man måste lyfta kortet för att skruva fast den underifrån. Att inte röra blocket är nästintill omöjligt om man inte har någon slags ställning där man klämmer fast kortet och blocket. Därför man helst inte ska röra blocket när man har lagt den på kärnan är för att om man rör den blir inte kylpastan lika slät längre, då blir det inte lika bra kontakt mellan block på kärna. Då kan det bli sämre kylningsförmåga.

 
 
Då var det klart. Nu är den redo att sättas tillbaka in i burken igen.
 
 
Då var installationen av Gpu-blocket klart.
 

# Installation av Pump&Radiator

 

Installationen av pump och radiator är ganska valfri. Det är oftast inget särskilt som behöver sättas ihop, det är bara att koppla in slangarna.

Då var allt klart, kom ihåg att läsa alla manualer innan du sätter igång med att installera ditt eget vattenkylnings system. Denna guide är tillför att hjälpa, inget som man bör följa till punkt och pricka. Det kan förekomma avvikelser på olika produkter.

  Heta länkar

 

# Ulan CS-Server
# Lan Bilder
# Väskdator(guide)

# Lan Filmer
# Gratis webchatt
# Foto över Umeå
# Filarkiv
  Reklam

 
 
  Statistik