Meny

Main
Föreningen
FAQ
 
  Lanen

 

Info
Bilder

Film
Ljud
Musikvideo
Lanarna


  Login
 

Ulan FTP
Ulan Mail
Ulan Gallery
Chatt
Server status

  Mellan lanen
    Motorfilmer
Övrigt
  Guider
    Fläkthastighet
Vattenkylning
Gummivagga
Router + ICQ
Väskdator
  Recensioner
    Logitech Quickcam Pro 4000
Phillips Toucam Pro II

Raidmax Mustang 289 (eng)
 

Ändra fläkthastigheten

 
Denna guide tar dig igenom hur man ändrar hastigheten på datorfläktar genom att ändra spänningen för att få en tystare dator.
 

Inledning

Det finns många saker i en dator som kan föra oljud. En sak är fläktarna. Oftast så kör fläktarna på högre hastighet än vad de behöver, och detta skapar bara oljud. Fast har du dålig ventilation i din låda eller väldigt hög temperatur från början så borde du inte sänka hastigheten på någon fläkt. Det man skulle kunna göra i det fallet är att köpa en till fläkt och ha två på låga varv fast ändå få samma cirkulation som förut.

 

Ändra spänningen

Börja med att knipsa av kablarna från en 4-pins kontakt(den strömkabeln som går till hårddisken, cd). Det går lika bra att göra samma sätt fast med en floppyströmkontakt.

 
 

På bilden så har jag knipsat av 4-pinskontakten på kabeln så att kablarna är lösa. Tag sedan röd och svar, eller någon annan färgkombination(mer om detta nedan).

 
 

Ta kablarna du har valt, skala självklart bort den skyddande plasten runt om först så att metalltrådarna är lösa. Koppla sedan in dessa i en sockerbit, lödfria kabelskor, eller på något annat sätt för att koppla ihop kablarna med kablarna från fläkten.

 
 

Här kan du då välja vilken spänning du vill ha genom att koppla olika kablar från 4-pinskontakten till fläkten två kablar(finns oftast tre men den tredje är bara varvtalskabel så den glömmer vi).

För att få 5V koppla ihop den svarta kabeln från fläkten med den svarta från 4-pinskontakten.
Ta sedan röd kabel och koppla ihop den med den röda från 4-pinskontakten.

För 7V ta den svarta kabeln med den röda från 4-pinskontakten.
Tag sedan den röda och koppla ihop den med den gula från 4-pinskontakten.

På vilket sätt du väljer att koppla ihop kablarna, med en sockerbit, lödfria kabelskor eller bara helt enkelt tvinna ihop kablarna och ta lite el-tejp är ditt val, det spelar ingen större roll bara det sitter fast och kablarna har kontakt.

Som standard så går datorfläktarna på full fart vilket är 12V.

Det kan också förekomma variationer på färgerna på fläktkablarna men det vanligast så är det svart och röd du ska ha. En variation jag har sett är att den svarta kan vara blå istället men då är det exakt samma sak, bara att isoleringsplasten på kabeln är blå istället för svart.

 
 
Ja då var det klart. Själv använde jag mig av en sockerbit för att koppla ihop fläkten. Jag har nu fyra stycken fläktar inkopplade alla på 5V och det funkar väldigt bra och är tyst.
  Heta länkar

 

# Ulan CS-Server
# Lan Bilder
# Väskdator(guide)

# Lan Filmer
# Gratis webchatt
# Foto över Umeå
# Filarkiv
  Reklam

 
 
  Statistik