Meny

Main
Föreningen
FAQ
 
  Lanen

 

Info
Bilder

Film
Ljud
Musikvideo
Lanarna


  Login
 

Ulan FTP
Ulan Mail
Ulan Gallery
Chatt
Server status

  Mellan lanen
    Motorfilmer
Övrigt
  Guider
    Fläkthastighet
Vattenkylning
Gummivagga
Router + ICQ
Väskdator
  Recensioner
    Logitech Quickcam Pro 4000
Phillips Toucam Pro II

Raidmax Mustang 289 (eng)
 

Gör din egen väskdator för lan

 
Denna guide tar dig igenom hur du bygger in en vanlig dator i en väska, och resultatet blir en lätt, liten, landator.
 

Inledning

Många av dagens datorer väger väldigt mycket och är stora och otympliga. När du ska på lan är detta inte bra, det blir jobbigt och kan resulterar att du inte åker på lika många lan. Visst hade det varit härligt om datorn bara var en liten väska, som en portfölj som du kunde ta med dig hur lätt som helst? Denna guide visar hur man kan göra detta.

 

Börja bygg

Först måste du ha en väska i lämplig storlek. I denna guide så används denhär väskan. Den finns på Clas Ohlson för ett par hundra kronor(det är den stora modellen av dom som används). Väskan är egentligen ämnad för Cd/foto, men den blir en utmärkt lanväska och allt passar perfekt med lite justeringar.

 
 

Börja med att ta ut moderkort, hårddisken, cd/brännare, nätaggregatet från chassit. Alltid när du handskas med elektronik är det bra att använda sig av antistatiska saker, som antistatarmband etc.

 
 

Öppna väskan och tänk dig hur du vill, och hur man kan placera sakerna och lägg dem löst och se och allt får plats.

Jag hittade "rätt" placering nästa direkt, enda som jag ändrade senare var att jag bytte plats på DVD:n och hårddisken.

 
 

Som du kan se på bilden ovanför dessa två så är alla kontakter som, nätverk, bildskärmen, tagentbordet och mus på vänster sida medan nätaggregatets uttag är på höger sida. Inte speciellt snyggt att ha en strömkontakt i fronten på väskan så jag bestämmde mig för att förlänga kontakten. Jag flyttar uttag till vänster sida med de andra uttagen så blir det snyggare och bekvämare.

Det är väldigt enkelt faktist, bara att man förlänger de kablarna som redan finns där med en kabel av samma tjocklek eller större och löder, eller på något annat sätt fast kablarna. Eftersom det är ganska stark ström det handlar om så gör det riktigt så att det sitter, och isolera noga med el-tejp.

 
 
Klart med förlängningen.
 
 
Man måste ju ha något att fästa moderkortet i, så såga ut en träskiva, playwood eller liknande i passande storlek. Limma sedan fast det med ett passande lim. "Easy fix" Monteringslim använde jag, det tar ett tag för att torka men blir väldigt bra.
 
 

När limmet har torkat så lägg ner moderkortet på träskivan så som du vill ha det. Markera sedan placeringen på fästhålen som är på moderkortet och skruva fast distansskruvar.

Ett tips! Borra lite förlitet hål för skruven och använd sedan lite kraft och skruva ner skruvarna så sitter dom bra.

När det är klart kan du lägga ner moderkoret mot skruvarna och justera den så som den ska ligga så att hålen är just över skruvarna.

 
 

När du har gjort det så kan du börja markera på insidan av väskan var det ska göras hål för tagentbord, mus och de andra uttagen.

Markera mycket, borra sedan från insidan efter markeringarna och ta fram filen.

Har du något annat verktyg som dremmel så skulle du kunna använda det också istället för en liten fil, men jag tycker det nästan är bättre med en av de mindre filarna och så fila på. Man får bättre kontroll och kontrollera då och då genom att lägga tillbaka moderkortet för att se hur mycket mer som behövs fila. Materialet är väldigt lätthanterigt och går lätt att fila.

En viktig detalj är pci korten. Dom har en liten inböjning på toppen och den är ivägen så den får man ta bort, mer om detta nedan.

 
 
Samma sak som med uttagen för tagentbord etc gör du med Cd:n, brännare, DVD eller vad du nu har.
 
 
Jag fäste DVD:n med skruvar igenom lådan.
 
 

Gör hål för fläkten i nätagget och fäst nätagget på samma sätt som med DVD:n, med skruvar igenom väskan.

Jag använder ett hålverktyg som man sätter på borren när jag gör mina hål.

 
 

Såhär fäste jag hårddisken. Dom svarta vinklarna som satt i lådan från början, förutom att de satt en på höger och en på vänster sida. Jag tog den som var på den vänstra sidan och satte fast den på den högra istället för att använda som fäste för hårddisken.

Den sitter faktist bättre än vad jag trodde. Jag limmade fast två träklossar som extra stöd fast det behövs egenligen inte.

 
 

Jag ville utnyttja att det var så nära taket så processorn kunde få färskluft direkt utifrån. Det satt en 60mm fläkt där från början så jag skaffade en 60mm>80mm tratt som gjorde att jag kom nästan precis upp i taket, perfekt!

Jag gjorde ett luftintag i sidan på locket för extra ventilatation.

 
 
Jag lade till en liten utseende höjande detalj på DVD:n, en metallbit som smälter in i hela metall utseendet. En metallnit som knapp även.
 
 

Ja efter lite filande och gjort hål för alla fläktar och satt fast allt där det skulle vara så blev det såhär.

Jag gjorde även en modd på grafikkortet Geforce2 pro som sitter i väskan för att fläkten på den lät lite förmycket nu när allt annat var så tyst, b.la på grund av 80mm fläkt på lägre varvtal än den 60mm som vad där innan.

 
 
Närmare bild på botten och locket.
 
 
Bild i mörket med stängd och öppen väska. Det är två gröna UV-reaktiva fläktar och ett 30cm UV/Blacklight lysrör.
 
 
Ja så var den klar, en egen liten landator. Just denna används för bio/lan.
 
 
Närmare bild på niten som är knapp för DVD:n och power och hd lamporna fastsatta nere i hörnet på väskan.
 
 
Som jag berättade lite tidigare så var den lilla böjen på pci korten ett problem eftersom den är ivägen när man ska stänga locket. Skruva lös själva plåten så du inte skadar kortet och knipsa sedan av den börjen med en plåtsax eller liknande. Jag fixerade sedan kortet på detta sätt, enkelt med en skruv och mutter genom väskan.
 
 
Slutligen en sista bild på den vackra, lätta och lilla dator som föddes till liv.
  Heta länkar

 

# Ulan CS-Server
# Lan Bilder
# Väskdator(guide)

# Lan Filmer
# Gratis webchatt
# Foto över Umeå
# Filarkiv
  Reklam

 
 
  Statistik